torsdag, mars 12, 2009

Psykologi?

Vilken Pr-guru som helst skulle nog säga att om en VD för en bank föregår med gott exempel vid en ekonomisk kris, har gjort allt för att bankens ekonomi ska bli bättre. Jag vet, att höja lönen med 28% för VD:n i SEB är en "piss i Mississippi", typ någon miljon.

Men kvarstår gör det faktum att signalerna till anställda, sparare och aktieägare blir absurda när sparkraven höjs.

Ska vi med skattepengar rädda banker som sköts med fartblinda ögon, där man i både med och motgångar kan kvittera ut bonusar?

S-E-Bankens Superwoman och hennes nya lön finns beskriven i den här artikeln.

uppdat. Klipp från DN idag;
"Om emissionen säger Wallenberg att han hoppas att många ska teckna sig för den.
Dessutom påpekar han att styrelsen har sänkt sina arvoden samt att Falkengren avstått från den bonus hon var berättigad till."

"Bonus hon var berättigad till", när banken har gjort otroligt dåliga affärer i Baltikum, århundradets finanskris samt den egna aktiens nedgång på 70%?


Ok, man kanske kan andas ut, de kvalar nog inte in i den statliga bankgarantin...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är ju verkligen helt absurt hur fantastiskt usel timing det där är. Vilket barn som helst vet ju att det inte funkar att be om höjd veckopeng när man precis har gjort nåt bus.

Kan man bli så verklighetsfrånvänd att man inte fattar hur strategiskt fel det är?

Planen var säkert att skita i alla bonusar nu, höja lönen och sen återinföra alla bonusar ovanpå den höjda lönen när tiderna är något bättre.

Kusin J

Anonym sa...

Klokt sagt av en ung man vars fader fyller 75 år idag. Han befinner sig "utomlands" med fru har jag hört från en säker källa??!!

FiÖ

Anonym sa...

Det stämmer FiÖ.

Modern tog med honom på en överraskningsresa.

Kusin J