lördag, oktober 28, 2006
9 Augusti 1945 släppte USA "Fat Man" över Nagasaki.
Jodå, 9 augusti 1945 är ett mycket starkt datum för många Japaner som bodde i södra stadsdelarna av Nagasaki, för de överlevde iallafall bomben som briserade över de norra stadsdelarna, 75000 människor dog direkt. Den 9 augusti 1942, alltså exakt tre år tidigare uppfördes Dmitrij Sjostakovitjs 7:e Symfoni i Leningrad, man lyckades skrapa ihop 40-50 överlevande musiker som spelade denna jättesymfoni(Det sägs att ryssarna sände ut musiken via högtalare vid den tyska attacklinjen!), Leningrad förlorade vid den tiden omkring 4000 personer om dagen och totalt över 1 miljon människor dog under den tyska belägringen.(De flesta av köld o svält)
Eftermiddagens konsert med kungens egen orkester blev väldigt bra, med touche till dirigenten. Om man bortser från musikens egenvärde skulle jag hellre se en värdigare avslutning än en touche, Sjostakovitj skrev ju symfonin under brinnande krig och man visste inte hur det skulle gå, där i början på 1942. Man får väl tänka sig i sitt eget hjärta att touchen fick tillägnas dem musiken handlar om!
Sen kan ju jag ge en personlig touche till Slatkin, dirigenten. Han dirigerade Tjajkovskis 4:a med Filharmonikerna i mars 1986 då jag "pryade" en vecka, och det var väl det som gjorde att man började satsa ordentligt på musiken.
söndag, oktober 22, 2006
Vem blir det nu då...
Nu när Stegö avgick blir det väl en oförvitlig person utan fel, typ Lena Adelsohn Liljeroth eller liknande, som journalist borde hon iallafall kunna hantera mediadrev och dylikt! Det får inte bli nån elaking som Ingrid Dahlberg.
Apropå förra veckans tonsättarfestival så lyssnade jag på Henzes 7:a(genrepet) det enda som lät ok var trumpeterna och trombonerna, man kanske inte ska döma så hårt eftersom det var ett genrep men nog kunde väl det vara lika seriöst i alla "stämmor". Det enda sättet att avgöra om den "moderna musiken" är bra, är väl att spela noterna exakt som de står noterade. Allt annat är fel. Ok ibland är det så svårt att inte den skickligaste musikern klarar av notbilden, men alltför ofta spelas det slarvigare och mer oförberett än nån romantisk kompositörs alster.
söndag, oktober 15, 2006
Bort med kulturministern!
Så var det dags igen med dessa skandaler, för oss musiker var det nog tur att nya kulturministern klantade till det rejält. Man skulle inte haft en sportslig chans mot en sån människa, vars första kommentar var att hon skulle aldrig gå på en konsert med modern musik, det är ok att tycka så, men som kulturminister kan man inte alltid säga vad man tänker. Hon vet kanske inte att nästan all musik som skrivs för tv-spel, nyhetsjinglar, filmer och tv-serier mm, komponeras av oerhört välutbildade musiker, kompositörer. Min mening är att; stryper man jobben för nutida musik så dröjer det inte länge förrän kompositions och arrangeringsklasserna på musikhögskolorna läggs ner, med följden att en hel del musik måste importeras. Som det är nu så är vi världens 3:e största musikexportör, iochförsig snackar vi då naturligtvis inte Arvo Pärt-inspelningar med Kungliga Filharmonin utan om låtskrivning och producering.
Kolla in den här (klicka på här), Helt apropå Kulturministern!
tisdag, oktober 10, 2006
Sur klubba eller "sticksigt" hö?
Det är väl nu när det börjar kallna på lite grann då man fattar vilken fin sommar det blev. "O" blev ekiperad som mig i Husby-dräkt och gjorde allt man ska göra i folkdräkt på midsommardagen, nåväl, han är för liten för att supa o slåss, men lite trilsk var han allt innan "dräkten" hade kommit på. Det är ju trots allt ingen Spidermandräkt vi snackar om här, sämskinnsbyxor, långstrumpor(ylle), skjorta och ylleväst. Folkdräkten räknas faktiskt som fullvärdig Svensk Högtidsdräkt motsvarande Frack(Jackett)och jag ska banne mig byta ut fracken mot Husbydräkt nån gång! Man får se till att man är i bra form spelmässigt för nog skulle man hamna i rätt många människors blickfång...
Denna vecka är det Henze, Benjamin, Rihm och Knussen som gäller. Vi framför med KammarensembleN dessa komponisters alster på fredag och lördag, Knussen är iallafall min favorit.
onsdag, oktober 04, 2006
Inga siktkaksrecept i...
Jag och äldsta barnet blev lite bakningssugna och för att slippa enformigheten med "Rofans Vardagsbröd" eller "Kerstin Teglers Kavring" så snokade jag runt i våra receptböcker. Inte ett enda recept på siktkaka, jaja, man kan ju alltid "googla" siktkaka+recept. Nähädu, en till "mina" att trampa på, inte ett enda bra recept på siktkaka på nätet heller. Sista utvägen är alltid att läsa på rågsiktpåsen och mkt riktigt, där fanns ett recept.
-Tur att vi alltid har en påse torkade Pomeransskal i bakningslådan ansåg "K"! Det behövs nämligen till detta receptet.
På tal om recept har en av min pappas "brorsas" brorsdöttrar börjat skriva recept för en kommande kokbok hon ska ge ut. Det blir nog recept som de flesta kan ta till sig, jag har läst några utav dessa och det blir nog "hälsouttänkt" och god mat. Jag var lite orolig innan jag läste recepten pga alla nyheter vad som är nyttigt o onyttigt typ daggmaskar, alger o annat som far runt i hälsovärldens nyckfulla trendträsk, men, det verkar bli helt vanlig mat med kostcirkelns näringslära som bas.
Nu bär det av på turné några dar och finns det möjlighet så bloggar jag om god mat o fin musik i massor, Beethovens 7:a o några mer örhängen ska vi exekvera!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)