söndag, december 31, 2006

Det här ska ju inte bli nån matblogg, men...


...efter att ha sett Tyler Florence snoka runt i hela världen efter det ultimata cheesecakereceptet måste man ju prova. Han provlagade Scaturchio's "Pastiera" som påvar käkat i hundratals år, den är tydligen så god att påvarna säkert biktade sig efteråt. Scaturchio's är ett bageri i Neapel som levererar bakverk över hela världen.

Skit samma, här är den amerikanska versionen av ett annat recept som Tyler Florence fixat till!

Jag gjorde så här i egen översättning;

Skalet först; Kör 1 1/2 paket digestivekex med 1tsk kanel o 1tsk ingefära i mixern eller blendern så det blir finmalet, blanda med 75g smält smör i en bunke.
tryck ut "smörpulvret" i form med avtagbar kant(inte ända upp, spar ett par centimeter) och in i kylskåpet i 5 minuter.

Blanda 500g Philadelfiaost med 5 dl Creme Fraiche, 2dl socker och 3 ägg.
Riv ner skalet från 1 citron och 2 tsk vanillinsocker, blanda mer.

Häll ner smeten i skalet och "ugna" kakan i 150 grader i 1 timme o en kvart. Alternativt vattenbada formen i 45minuter i 175 grader, då måste kakan stå kvar i badet 30 minuter efter urtagandet ur ugnen.

4 timmar i kylen, bred till sist ut blåbärssylt och ta loss kanten från formen.

lördag, december 23, 2006

Nu jäklar ska det bakas hos "E" i Bromma!


Efter att ha byggt o ritat ett rätt stort kök så anlände den 4 cm tjocka granitskivan till Fam "E" idag. Jäklar vilken tur för "Husbonn", hade mikron i källarn fått användas till julmaten, kunde Lars Norén fått en del bra uppslag till nästa pjäs.

fredag, december 22, 2006

Julmat?


Gör egen leverpastej/paté till jul. Fräs bara ett halvkilo kycklinglever med lite lök, häll sedan på valfri sprit eller starkvin, gärna konjak eller sherry. Puttra ett par minuter. Mixa grovt(15 sekunder) i matberedaren med nån kruka färska örter, man tar vad som finns hemma, "slanta" ner 50-75 gram smör och mixa ytterligare 20 sekunder.(Just det, salt o peppar förståss!) Lägg i nån snygg "butt" och in i kylen nån timme, ät med små inlagda gurkor. Superlätt och gott.
Julkorven är lurigare att få folk att äta, de säger; -Ojoj, hemgjord korv, hur får man in köttet i skinnet, enkelt säger jag; -Det är bara att slita tarmen ur en gris å så fyller man den med fläsk, nötkött och späck! Det var den måltiden...
Jag ska börja säga fjälster istället, då tror folk att det är nåt annat än gristarm, men fjälster är bara ett finare ord än tarm. I Italien kallar man det trippa, och där äter man den för sig själv, som en fristående delikatess.

God Jul och allt det där!

tisdag, december 19, 2006

En riktig försovning!


Den här killen sov så hårt att inget kunde väcka honom, Paul Gonsalves hette han och var nån slags favoritsaxofonist Ellington hade med i sitt band, låt filmen rulla en minut så förstår ni vad jag menar! En bastrombon knackar ur sig samma decibel som en hagelbössa eller 50 meter bakom ett jetplan med efterbrännkammaren tänd. Den här killen sitter 40 cm framför bastrombonen...

torsdag, december 07, 2006

Nu börjar det lacka mot...


Jag har kört slut på 2st köksmaskiner, den ena fick jag överta av mormor som gjorde äppelmos i 25år med den ena , troligen 50 liter/år alltså 1,25 ton! Den andra fick jag överta av min mamma, den har oxå gjort typ nåt ton äppelmos men även malt ett par ton älgkött. Tyvärr har båda dessa "arvemaskiner" gått så varma i min ägo så att konsistensfettet runnit ur. Jag kunde inte förmå mig att köpa nåt annat märke än det familjen använt i degknådarsyfte och det blev den största kenwoodmaskinen igen. Julkorven som vi premiäranvände maskinen till blev väldigt god, så god att vi åt upp den ett par veckor före jul.
På jobbet spelar vi barockmusik med en engelsk "Leader" som heter Elisabeth Wallfisch, väldigt inspirerande, jag har tyvärr för första gången varit hemma för vård av sjukt barn mitt i en produktionsvecka och missat ett rep. Det spelar nog inte så stor roll för i barocksvängen verkar det mesta tas lite "på talang".

Arrangeringen för årets julkonserter med SCOP blev klar häromdan och det känns som att nu är det jullov.

Att man är avslappnad är mkt viktigt i valthornspelarbranchen vilket en journalist på DN uppmärksammade häromveckan, jag hade en biltidning på notstället med en bild på SAAB biopower uppslagen bredvid Mahlers 2:a. Hm, inte så smart kanske, men mycket bättre än andra brasskollegor som läst både p-tidningar och vapenmagasin med AF's gosskör bakom sig.(Tack för bilden L.Epstein)