onsdag, maj 31, 2006

DET SVENSKA DASSET – INTE BARA EN SKITSAK

Så heter en bok om utedass av Kalle Bäck, titeln förklarar det mesta. Boken handlar om dassets sociala betydelse, varför det finns flera hål men även om vad som kunde, eller kan sägas där. Jag är iallafall glad att mina barn inte vet nåt annat än dasset som jag och min pappa monterade ihop för 5 år sedan på vårat lantställe. Annonsen i tidningen LAND var spetsfundig; Utedass säljes i delar, skitlätt att montera själv. Dasset köptes förstås nyproducerat ifrån nån liten träförädlare i Småland. Vi kommer aldrig att skaffa vattentoalett på landet, kanske mulltoa.( i och med det här uttalandet slapp vi de mest krävande Stockholmspolarna...)

I kväll under ABB's sponsorkonsert i Västerås satt en Kinesisk familj längst fram i första radens fond, 4 meter upp och kanske 3meter från scenkanten, de snackade så starkt att orkesterns pråliga påfågel, 1:a trumpetaren, stördes i sin koncentration inför sitt solo i Ravels Tombeau de Couperin. Trumpetaren tecknar med fingret mot munnen att så där gör man inte, kanske ett himlande med ögonen och ett lätt huvudrusk borde fått vännerna(ABB-spionerna med barn) från Kina att tystna, men ack, de vuxna visade genast de 2 barnen att trumpetaren satt och vinkade till dem vari barnen höjer rösten ännu mer, dessutom med lite fniss. Jättekul tyckte jag som bara såg aktiviteten, inte hörde nåt, från min sida av scenen.
Ännu en bra dirigent med svensk(norsk)bakgrund dirigerade, Johannes Gustavsson. Mycket habil, samma bakgrund, integritet som igår nämnda dirre Björkman. Hoppas nån av dessa kniper ett ansvarsjobb nånstans i Sverige, snart.

tisdag, maj 30, 2006

Jeu de cartes, för lätt för en recension?

Var tog alla recensenter vägen i onsdags när en dirigent examinerades från "Ackis" dirigentutbildning?(David Björkman med Radioorkestern)
Nu var det ett tag sedan frågan om svenska dirigenters frånvaro på svenska estrader var hett stoff på kultursidornas debattavdelningar, det är faktiskt det enda forum där vi musiker inte har nåt att säga till om! Annars lobbas det från tuttinivå mot orkestrarnas programråd där det oftast kommer fram heta namn från både andra orkestrars generalprogram och naturligtvis också från de stora agentbyråerna. Som vanligt när det gäller kultur och synnerligen konstmusik/opera så är det väldigt svårt att bli profet i sitt eget hemland. Nu är ju de riktigt bra recensenterna som man litar på ytterst få, och då menar jag inte att vissa recensenter är dåliga bara för att jag själv nån gång fått en skopa ovett. Det är verkligen synd att en potentiell dirigentstar inte recenseras i sin officiella debut, det gick bra för både solist och dirigent, och att pukslagarn i Rossinis Barberarouvertyr inte kunde läsa dirigentens start är bara hans eget fel.(Alltså Pukslagarens)

måndag, maj 29, 2006

Snart smäller det!


Nu börjar nedräkningen till årets fiskesäsong, man "åker drag" genom forsen i motorbåten och med 100% avkastning förra året börjar suget efter nygrillad Aborre tillta. Svåger "C" eller kusinen från "landet" får gärna höra av sig om aborrsuget är ömsesidigt. Förra årets ekolodande blev kul, folk skulle veta vad som dumpats i älven, en trevlig bisak med lodandet är att man ser var fiskarna håller hus nånstans också.

lördag, maj 27, 2006

Att den lilla kunde låta så mycket!


Bara 5 hål men vilket ljud, det måste upplevas live. Kurdiska bröllopet igår var sanslöst på många sätt. Förutom det professionella filmteam som punktmarkerade brudparet i 7 timmar med direktsända livebilder på storbildsskärm är nog själva festen det närmaste man kan känna att ingenting ändrats på 1500år. Med tanke på att hela Mellanöstern islamiserades för över 1000 år sedan förstår man att dessa kristna irakier med den här syriskortodoxa tron håller extra hårt på traditionerna, de är ungefär 3000 i Sverige, ett par tusen i Australien och några till i Canada. I Irak är de väl omkring 20000 i en stadsdel i Arbil(Erbil).
Instrumentet på bilden heter Zurna och spelades vid samlingen och brudparets ankomst. Killen spelade 20 minuter utan andning och maken till träblåsvirtuos har jag inte hört på länge. Alla åt god mat och dansade traditionella kurdiska långdanser till långt efter midnatt. Tur att man körde och slapp skåla med brudgummens 11 syskon i tid och otid, arrak dracks dricksglasvis med lite vatten à la Ouzo eller Pastis.

torsdag, maj 25, 2006

Inte bara karuseller

När Marie-Antoinette installerades på Versailles 1770 gick man på promenad i slottsparken som fritidssysselsättning. De gick ofta ett steg längre i hoven och hade anställda statister som agerade bönder och arbetare, endast för att få parken eller sidoslotten(Trianon) att verka äkta och pittoreska. Undrar om Artur Hazelius hade samma tanke när han 1891 invigde Skansen i Stockholm?! Nja, han ville visa hela Sveriges kultur i huvudstaden och Skansen blev en omedelbar succé. Då vimlade kulturpersonligheter som Strindberg och von Heidenstam m.fl på museet. Nuförtiden ligger trafikstockningen vid Björnarna och i Akvariet. Dessutom har jag inte stött på varken Björn Ranelid, Ernst Billgren eller andra kulturpersonligheter av idag, däremot horder med barnvagnar och dagisklasser. Kolla in Moragården nästa gång ni kommer till Skansen, det var det första huset Hazelius köpte och placerade högt uppe på skansenberget och jag vågar sätta en "tia" på att Strindberg halade fram en plunta med Punch just där, nån gång innan seklet slog om till 19.

söndag, maj 21, 2006

RÄTT LÅT VANN!


Äntligen markerar folk sitt missnöje med Eurovision Song Contest. Både Bosniens- och Ukrainas bidrag var bättre låtar, schlager med lite "uptempo-etno". Helt rätt. Carola hade en bra låt och jag hoppas hon får behålla sina tänder länge med tanke på hennes käkvibrato som nu har nått 4cm, tänk om 25 år till med 1,6 millimeter större vibrato för varje år, det betyder ett 8 cm vibrato vid 65 års ålder, dessutom med eventuella löständer. Hon kommer aldrig att kunna behålla tänderna i sin mun.
Monster-rockarna från Finland hade en bra rocklåt men knappast bra schlager. En välbehövlig "sanering" av trend- och eurodiscoschlagerträsket fixades lätt av helt vanliga ungdomar som gillar Gotisk outfit. Vänd på det hela och tänk om förra året hade bestått av "maskpålagda" hårdrocksband, då hade man tyckt att en äkta eurodiscolåt varit befriande. Till sist vill jag bara kommentera Frankrikes bidrag, det måste vara en slags protest det med. Jag har aldrig hört nån sjunga så falskt sen min svåger "H" i Dalarna satt med en mikrofon i handen och ett par hörlurar på huvudet. Han "höll" åtminstone den enda ton han klämde fram. Hade man haft en liveorkester hade dirigenten kunnat hjälpa till genom att "vinkat upp" nåt melodiförande instrument.

måndag, maj 15, 2006


Nuförtiden får man skällning av kollegor om man råkat visa nån kompositör en "specialare", typ nån cool effekt som man är ensam om. Undrar vad alla hornister på 1760-talet tyckte om Thaddäus Steinmüllers spel i Haydns symfonier och kammarmusik, han spelade obehindrat lägre än en kontrabas och minst lika högt som en trumpetare. I hans Divertimento a tre petar man in en Essbygel och spelar från den näst lägsta naturtonen till den 22:a.(För er som inte spelar horn kan man likna det med att skita ut en 4-kilos vattenmelon, otuggad!) Haydn skrev naturligtvis sin musik direkt till musikerna och han visste exakt vad de kunde, det skulle våra nutida komponister tänka mer på, men, som vanligt är de mer intellektuella än oss "hantverkare".
I helgen fick jag chansen att exekvera ett par av dessa "jobbiga symfonier" med SNYKO, det gick bra, stort tack till hornspelande Dalmas i "Blå Huset" som upplät sitt diskanthorn utan att blinka. Hornister är som friidrottarnas spjutkastare som peppar varann kollegialt för att lyckas, till skillnad mot trumpetarna som kan jämföras mer med 100-meterslöparnas individualism och dyrbara guldarmband.(hahahaha)

söndag, maj 14, 2006

Vill gärna ha bilen tillbaka!


De allerstädes närvarande "takskottarna" såg till att våran nya bil blev tilltryckt både på taket och huven i början på mars. Jag gjorde polisanmälan, en korrekt utförd skadeanmälan till försäkringsbolaget och lämnade slutligen in bilen till auktoriserad verkstad, så långt är allt väl. Hade jag sagt att bilen blivit utsatt för yttre åverkan utan att blanda in "istappsborttagarna" och dessutom "spelat bilokunnig" östermalmare hade självrisken blivit 1 tusenlapp i stället för 4 1/2 dylika. Där får man för sin rättsmoral! En av killarna i restaurangen under oss fick en backspegel på sin nya BMW prydligt borttagen av takskottarna ungefär samtidigt som våran bil blev skadad, han stack upp en mobiltelefonvideosnutt i ansiktet på den blånekande plåtslagarförmannen vari densamme insisterade på att inte betala självrisken utan istället betala hela verkstadskostnaden. Snacka om att de inte vill ha myndighetsinsikt i takskottarbranchen, en eluppvärmd infällbar backspegel som ska monteras och lackas i bilens färg kostar säkert 10 ggr mer än självrisken.

lördag, maj 13, 2006

Sorry alla "trädkramare"!


Igår ringde jag till kökschefen Pelle på Ulla Winbladh med ett spörsmål han aldrig fått, jag undrade i all enfald om det finns krav/ekoproducerad gåslever(eller anklever). Naturligtvis finns det inte nåt dylikt, faktiskt inte ens i en välformulerad fantasi. Däremot måste man pina gässen och ankorna lite extra med tvångsmatning, undrar om fåglarna lider... Jag gör ett "hakutstick" och menar att det är värt den troligt plågsamma hanteringen. Jag får krypa till korset och informera Martin i Soundtrack om den ickeexisterande ekolevern.
Janine Jansen levererade fantastiskt fina fioltoner igår igen i Berwaldhallen, dirigenten är oxå en coming star men har ett namn som är omöjligt att komma ihåg; Andrés Orozco-Estrada.

fredag, maj 12, 2006

Skalet är inte det viktiga...


Det är insidan som räknas, den tesen får man äta upp ibland när man ser en del kvinnliga artister "styla" sig, det är just detta som feminister borde motarbeta. En del av dessa artister skulle aldrig ha nått dit de är utan "utseendehjälpen". Janine Jansen som är violinsolist har också gjort en del karriärbefrämjande åtgärder såsom stjärnfiltertagna bilder uppflugen i en 1700-talssoffa med glipor i kläderna, både här och där. Hon skulle verkligen inte behövt tagit såna foton, hennes fiolspel talar för sig själv, helt makalöst bra.

måndag, maj 08, 2006

Fetisov, Larionov,Makarov, Petrov, Michailov & TICHONOV


Förlåt, jag glömde Tchaikovsky, för er som inte är musiker var han en av de största men samtidigt märkligaste kompositörer under 1800-talet. Han skrev banbrytande musik som gick hem både i tsarens Ryssland men även i Usa och England. Han hade 2 förmodade självmordsförsök där han första gången försökte ge sig själv lunghinneinflammation genom att vada ut i en iskall flod, när han till sist dog av kolera 20 år senare tror man att han aktivt sökte efter kolerasmittat vatten att dricka. I övrigt hade han en ovanligt sund uppfattning om Usa som han besökte vid Carnegie Halls invigning;"I enjoy all this like a person sitting at a table set with marvels of gastronomy, devoid of appetite." Långsamma satsen i hans 5:e symfoni är så bra att den tål vilket tempo som helst. Dirigentbytet i Radioorkestern spelar inte så stor roll, orkestern spelar bra med vilken dirre som helst.(Nåväl, inte alltid kanske.)
Om ett par veckor är vi bjudna på ett Syrisk-Ortodoxt Bröllop, en av 14 syskon i Irakiska familjen Ankawa gifter sig med sin kusin, japp, ett riktigt resonemangsbröllop kan man tro men jag har träffat båda och inser att de gör rätt, och i norra Irak har paret som skall gifta sig ett slags vetorätt men denna gång används inte den "klausulen". Säkerligen kan man vänta sig god mat och dryck för alla 500-1000 personer som festar i dagarna tre.

söndag, maj 07, 2006

Vi är alla "vinnare"-


-sades det på barnkunskapen i högstadiets blommor&bin-snack. Överallt i Sverige springer barn från 2 år och uppåt i MC-Donalds barnsatsning "Olympic Day Run - Happy Mil", det är behjärtansvärt att få de små att börja röra sig och inte bara sitta vid dator eller tv. Alla fick guldmedalj, en fruktpåse och en juice från McDonalds. Dessutom fick alla barn en varsin happymealkupong att använda inom 5 dagar, kanonbra, men varför i all världen har restaurangkedjan fräckheten att sluta med den där juniorburgaren som hade både tomat och sallad. I de sk. happymealsen finns inte tillstymmelse till sallad eller tomat utan bara vitt bröd, ketchup sötgurka o kött. Det rimmar inte med McDonald barnsatsning tycker jag. Det liknar mest orsaken till skräpkulturen som håller på att ta över hela västvärlden.

torsdag, maj 04, 2006

Jäkla vägar men stor kyrka.


Vägarna i Norge är nog jämförbara med dem i det inre av Albanien, kanske delar av Tibet kan sälla sig till den skaran också. Det är konstigt att Norrmännen inte breddar vägarna med 2 meter så man får lite marginal vid möten, det finns ju pengar i Norge. Mellan Oslo och Bergen är det otroligt häftig natur, men osannolikt tight vid möte, vi åkte en sk Nightrider, en buss med sängar, flera tvapparater och lyxiga skinnsoffor. Turnén med TSOOL blev lyckad med entusiastisk publik på bra scener. Jag gjorde orgeldebut med bandet, inte helt lätt då det var 21 år sen jag slog ner den sista tangenten på min Crumar Multiman(stråkmaskin) med Touché. Hoppas det blir en Englandstour med bandet, det ser lovande ut. Återigen försvinner en människa för tidigt, en tenor jag spelade Brittens Serenade med för några år sedan avled inatt på sjukhus. Han lämnar fru och 2 grabbar(6år o 6månader) efter sig.