fredag, mars 31, 2006

Gud bevare Ikea!


Hade varunamnet DUPLO inte varit taget skulle IKEA haft det namnet. Man kan bygga ihop nästan alla produkter med varann, jag bygger en jättesideboard av diverse ikeaprodukter tex väggfläktskåp, ekfanér med mera. Kamprad kör en Volvo 245 från 1993 och är väldigt nöjd med det, kanske det stämmer att "det är dom små utgifterna som gör dom stora inkomsterna". Personalen på IKEA var oerhört hjälpsamma, dom kanske hade fått födelsedagsbonus av Kamprad(80 år)....

torsdag, mars 30, 2006

Löven som var så roliga i höstas...


Tar man inte bort löven på hösten så ligger dom som en envis gegga på tomten, man ser helt enkelt inte skillnad på tax-bajs och ruttna löv. När Morfar fanns i livet och hade kraft att rycka igång 2:a-klipparen (som var en gräsklippare utan självgång, en gallafärgad Norlett), körde han helt enkelt fram o tillbaks över lövhögarna tills dom blev terminerade.
-Det blir bra mull för gräset, ansåg han, i själva verket blev det nog mumma för mossan som blev väldigt frodig. Hade han levt idag hade han fortsatt med lövklippningen, men som den teknikfreak han var hade han nog ägt en mossborttagare också. Här i stockholm är en hund rumsren på riktigt om den skiter i Humlegården, eller åtminstone kan "hålla sig" något sånär på Östermalm. Uppe i Husby(Dalarna) får man hedersbetyg åt hundar som sätter sig mitt i vägen och "lägger kabel".
-En hund som sätter sig mitt i vägen är en trygg och orädd hund! Sa Far min om taxen Babsan.

tisdag, mars 28, 2006

Roliga Titlar när dom Översätts


I tyskland är allt mycket lättare, man använder titlar mer frekvent, tyvärr är titlarna relaterade till Krigsmakt eller sjukvård, vilka i och för sig hör ihop, ex Herr Doktor, Herr Generalmusicdirektor, Herr Oberdirektor med fler. Titlarna gör att man lättare kan placera in sig själv i ett "fack", få trygghet. Nackdelen är dock att nu för tiden kan man bli projektledare för vad som helst ex Projektledare för "Maskinmoppningen" av intaget till Kronobergshäktet, detta är taget ur luften men håll med om att ibland övervärderar vi knegarjobbsstatusen och det får till följd en falsk trygghet. Orkesterchef översätts nog rikteligen till; Head of Orchestra, orkesterns hjärna(Huvud?), och på andra språk fritt översatt; Tête de l'Orchestre, Kopf Das Orkester, Caput Musicus.

måndag, mars 27, 2006

Hornaudition till "Fillan"(eller, elaka juryn)


Det liknar mest en "Bellmanhistoria"; Det var Dansken, Finnen, Islänningen och Bellman... Bellman blev i det här fallet en svensk tjej(Jäkligt kul för henne). Det känns lite snöpligt med tanke på att detta jobb blir ledigt typ två gånger per sekel, den som ska pensionera sig har hittills jobbat 45 år som solohornist, snacka om ickerörlig arbetsmarknad på solohornfronten i Konserthuset. Hoppas dom som ska provas har en fair chans mot "jokrarna", som sökt jobbet utan att vilja(kunna, ha tid) göra audition, tvärtemot vad Konserthushefen sagt i branchtidningar och kulturmedia är inte provspelningar fairplay för alla. Jag förstår om man headhuntar musiker till vissa instrumentgrupper där det är för få sökande, men i gänget som provspelade idag tror jag att ingen skulle "foula ut sig" som hornist i nån orkester. Jag är inte helt nöjd med mitt eget spel idag men det gick iallafall inte helt åt skogen.
MÅ BÄSTE MAN VINNA JOBBET!

söndag, mars 26, 2006

Sjukt bra planlösning!


Eftersom man alltid har ögonen öppna för att hitta ett hus med sovrum åt alla och ett kontor/övningsrum blev jag förvånad när jag kollade in en bekants nyinköpta radhus på Resarö. För det första tog det inte en timme att köra bil dit, det tog 25min. Jag blev tvungen att åka in till Vaxholm o snacka lite med Statoilföreståndaren om biobränsle mm för att inte anlända för tidigt till polarn' med familj. Döm om min förvåning när jag insåg att ovanför köket o vardagsrummet fanns det fyra rum! Grymt bra planlösning. Familjen verkade trivas bra där ute och vi får nog addera dessa områden till husletartankarna i framtiden. Kul är den kalla vintern som ställer till det för fästingarna, dom kläcks nu i månadsskiftet, till en säker död, det säger iallafall auktoriteter på fästingproblemet. Bra för mig som har sånt jäkla fästingtycke, fick 5st på en kvart i skärgårn 1996, en bekant, Katarina A fick bort dom illa kvickt(Dom satt på väldigt konstiga ställen....), troligen skulle jag kunna få dom små illbattingarna på Kebnekajses topp i minus 32grader.

lördag, mars 25, 2006

Snart är det vår!


När Svågern Gustaf har dragit upp det här Lärkträdet på lastbilen och kört det till sågen, ska det bli kökskammargolv i gamla Oljansgårn' och detaljer i våtutrymmet i vårt sommarhus, på bilden är det Jans "S"( Jans är ett gårdsnamn). Lärken är ju oljig så man får nog bida ett år extra innan man använder träet inomhus.

fredag, mars 24, 2006

Vitt vin och räkor.


Pommes Frites och korv är faktiskt väldigt gott, ialla fall om de små får bestämma. Faktum är att jag blev ganska stött när Nilecitygänget med Robert Gustavsson skämtade om 80-talsretro när man åt "Fläskfilé med ananas" och Flygande Jakob. Dessa rätter är också himla goda. Själv drog man på munnen och himlade med ögonen för några år sen när ens äldre kollegor sa att dom skulle hem och "ha vitt vin och räkor". Nu är det faktiskt så att det har ställts fram Chablis med nykokta räkor i flera hundra år. En riktig klassiker. "A" är på försenad födelsedagsfest med vänninor och käkar Etiopiskt, eftersom man äter med händerna(Höger hand!!!) får man komma ihåg vilken man använder på WC:n.
Naturligtvis är det för att man inte ska få Bulgur och
Durraplättar i baken, det kan säkert ge farliga infektioner....
Trevlig Helg, ät (räkor) och svälj.

torsdag, mars 23, 2006

För en vecka sen...


Satt syster "L" och käkade laxburgare med mig, frugan och barnen. Vi visste inte att nåt stort hade hänt i Berga, nämligen kusin "D" fyllde 6 år. Jäklar, "D"s mamma "K" glömmer aldrig nån som fyller år i släkten. Det är bara hennes äldsta dotter; "A" som blir ihågkommen 12 maj. Men för att inte reta upp Mor o Son på nåt sätt, visar jag en bild på en riktigt cool ATV. En sån som alla 6-åringar borde ha! Grattis "D".

Jobba hemma


Att jobba hemma innebär för en musiker att man övar, och det för med sig att ingen annan i huset kan jobba hemma. Vem kan sitta med bokföring, pluggning eller annat tankearbete när jag spelar igenom Siegfridsignalen sjuttioelva gånger. Man skulle vilja få lite feedback från Bosse ovanpå oss; -Nu sitter höga C:et i Siegfrid Johan, spela långsamma satsen i Tjajkovskis 5:a så man får lite lugn och ro.

onsdag, mars 22, 2006

Man behöver inte alltid (en) skala!


Mina uppvärmningar består av ett otal skalor i alla dess varianter; långsamt, fort, svagt, starkt och fler varianter än vad man kan tro! Våra kusiner halvaporna skiter i skalor, kolla in bilden på apan med en MANGO i näven, han tycker säkert att det går bra ändå. Idag blev Olle friskförklarad, det var inga svinkoppor, bara förkylningsblåsor, detta firades av båda barnen med 18 sushibitar, föräldrarna satt med stora ögon och sina gårdagsrester tittandes på K & O.

Varför heter mango mango?


Fruktstunden brukar bestå av ett äpple eller ett päron, på sin höjd en apelsin. Nu råkar vi ha 2st mangos i lager, jag lovade en dylik till dagens fruktstund. Men, hur gör man om den är omogen?
Skulle man lägga mangon jämte äpplen eller apelsiner för att påskynda processen, hade vi haft päron hemma hade jag med säkerhet lagt mangon med dessa, "päron" har väl med mognadsprocess att göra...

tisdag, mars 21, 2006

Powerövning

Man spelar 10 minuter, tömmer hornet, kollar barnen i vardagsrummet där dom klipper små pysselfigurer av mammans födelsedagsservetter. Sen börjar "cykeln" om igen; Man spelar 10 minuter.... Releasepartyt igår blev en rolig tillställning, Söderberg är sig lik, verbal och frejdlig. Många kulturnunor svepte förbi och dessutom det största antalet höga luggar samlade under samma tak, alltså svartfärgat hår som är kapat 2cm ovan ögonbrynen och gärna piercad. Kul! Söderstereotypen är mer stereotypig än både Stureplansbratsen och Kungsholmscurlingföräldrar, så det så.

måndag, mars 20, 2006

Räddaren i febern!

Den bästa uppladdningen inför provspelningen i Filharmonin nästa vecka torde inte stavas betablockaren Inderal, den stavas Alvedon, som man kan ge Kerstin för att själv kunna spela igenom Mozarts 4:e hornkonsert i matrummet. Det blir en tuff audition; Hela Mozart, hela Strauss 1:a + alla tänkbara orkesterutdrag en solohornist kan råka ut för. Dagen kommer iallafall rundas av på bästa tänkbara sätt, Skivrelease av The Tinys nya cd, Fredrik Söderberg hänger på, skitkul.

söndag, mars 19, 2006

Första försöket


Söndagkväll efter en tuff vecka med Snyko och ett par Valkyrior sätter spår, straffet för att det trots allt gick ganska bra spelmässigt är; upptäckt av ev. svinkoppor runt Olles mun, och Kerstin kom hem från Lasse Kühlers dansskola med feber. Hm...